Silicium in voeding & afname met de leeftijd
Onderzoek geeft aan dat de opname en beschikbaarheid van silicium via voeding vermindert:
- Het siliciumgehalte in onze voeding daalt (door o.a. overbemesting (1))
- Siliciumrijke voeding wordt nog weinig gegeten (o.a.: brandnetel, orgaanvlees, schil van groenten en fruit,…)
- Bovendien vermindert de opname van silicium door de darmen met de jaren
Behalve de verminderde opname en beschikbaarheid van silicium in voeding, vermindert het ‘gehalte’ aan silicium in ons lichaam ook met verloop van tijd, al vanaf de geboorte. Eenmaal volwassen, is al meer dan 80% van onze reserves aan silicium verbruikt (2)!
- Bron: W. Szulc, B. Rutkowska, M. Hoch, E. Spychaj-Fabisiak, B. Murawska (2015): Exchangeable silicon content of soil in a long-term fertilization experiment. Plant Soil Environ., 61: 458-461
- Bron: Jugdaohsingh R, Anderson SH, Tucker KL, Elliott H, Kiel DP, Thompson RP, Powell JJ (2002). Dietary silicon intake and absorption. Am J Clin Nutr May;75(5):pp,887-93